Aktualności ze świata kawy #2

1003060_600144860045412_1909916204_n

 

1. Udostępnione wczoraj przez parę osób. Świetny wywiad z Hidenori Izaki. Chłopak, mimo tak młodego wieku ma naprawdę świetną historię i kawał doświadczenia! Szacunek!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Świetny wywiad na Kinfolk.com  z Timem Wendelboe o kulisach powstania kawiarni, osławie i dostarczaniu kawy do takich miejsc jak Maaemo czy Noma

3. Treściwe wytłumaczenie przez James’a Hoffmanna zasad kontrolowania espresso.

4. Ciekawa historia Velo Coffee Roasters. Poprzez portal kickstarter ruszył projekt wsparcia dla Velo, zbierają na nowy piec. Sporo pracy kosztuje ich codzienne palenie, dostarczanie towaru i prowadzenie kawiarni.

5.  Bardzo ciekawy filmik pokazujący sporo cyfer w konsumpcji kawy na całym świecie

6. Barista zrobi to lepiej czyli profesjonalne podejście do parzenia kawy! Polecam, dobrze napisane!

7. Do przejrzenia przed otrzymaniem w przesyłce 😉 Barista Magazine, gdzie nasza Kasia Zyzało ma piękne zdjęcie ale niestety ze słabym komentarzem pod nim. A wystarczyło dodać słowa ‚unfortunately’

8. Następna ładna wizualizacja jak wyglądał ruch kawy na przestrzeni lat.

9. Ostatni już artykuł z całej 6 częściowej serii o cold brew. Podobno w stanach stwierdza się cold brew jako przemijającą modę… Nic dziwnego skoro nigdzie za granicą nie napiłem się przynajmniej poprawnego cold brew. Jeden z ostatnich wpisów Gwilym Davies również świadczy o tym przykrym fakcie. To z jednej strony straszne, z drugiej głupie. Zapraszam wszystkim cold brew ekspertów z zagranicy do Poznania do Uno, Brismanów czy Straganu na wyśmienite zimne kawy!

10. Na dokładkę ciekawy wywiad z Charlsem Babinskim (G&B Los Angeles) i jego problemach z młynkiem podczas pół finału w Bostonie oraz pomysłach na rozwój zawodów

Jedna uwaga do wpisu “Aktualności ze świata kawy #2

Dodaj odpowiedź do Jawor Anuluj pisanie odpowiedzi