Recenzja książki Marcina Rusnarczyka – „Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów”

Sekrety kawy

Poradnik dla amatorów i profesjonalistów

Recenzja książki Marcina Rusnarczyka, właściciela firmy szkoleniowo-eventowej

Alter Coffee

     Marcin jest utytułowanym baristą (Mistrz Polski Baristów 2005), sędzią (WBC Tokio 2007) oraz trenerem. Od 2006 roku przeszkolił ponad 5 tysięcy osób, w tym i mnie. Tak, to od Niego zaczęła się moja przygoda z kawą w  2008 roku! Ale to dużo dłuższa historia..

     Patrząc na wybór literatury polskiej o kawie znajdziecie bardzo mało pozycji. Jeśli nie są to  kolejne, beznadziejne tłumaczenia następnych książek z poradnikiem ciast i deserów z kawą, to tak naprawdę, dobre polskie książki o tej tematyce były trzy, z którymi ja, zdołałem się zetknąć:

-Sara Magdalena Woźny – Tajemnice Kawy

-Kuba Gwiazdowski – Poradnik Baristy

-Henryk Hrankowski – Kawa. Surowiec i technologia

     Sekrety Kawy to niewątpliwie ciekawie wydana, dobrze napisana, okraszona profesjonalnymi  zdjęciami pozycja, która wpisuję się w kanon książek, które trzeba mieć! Ciekawostką jest fakt, iż jednym z autorów zdjęć jest Marcin Moczydłowski, którego zdjęcia z wycieczki do Salwadoru i Gwatemali możecie obejrzeć na kilku stronach. W książce znajdziecie nie tylko poradnik jak malować na kawie czy zaparzyć perfekcyjne espresso i rozpoznać potencjalnie popełnione błędy ale także precyzyjnie zostało opisane parzenie  metodami alternatywnymi – aeropress, dripper, chemex, syfon, tygiel, frenchpress i mokka. Trochę brakuje mi historii zawodów baristów w Polsce, ale za to pojawiła się historia kultury Specialty Coffee, dodatkowo uzupełniona o komentarz Tomasza Obracaja – twórcy polskiego oddziału SCAE. Przybliżona zostaje również historia samego SCAE w Londynie, jej początki i dalszy rozwój. Brakowało tego na piśmie, w końcu mamy ślad! Świetnie!

     Każdy, kto zastanawiał się kiedyś co jest UTZ, Rainforest Alliance czy Fairtrade, lub co daje produktowi certyfikat, znajdzie odpowiedź na te pytania. I słusznie, że informacje te pojawiły się w książce. Mam nadzieję, że nie jednemu czytelnikowi otworzy to oczy czym są i zastanowi się dlaczego musi płacić z reguły więcej za produkt certyfikowany..

     Kiedy zadzwonił do mnie Marcin i zapytał o opinię powiedziałem mu dokładnie to samo co  napiszę na blogu. Uważam,  że brakowało przejrzystej, treściwej, dobrze skomponowanej książki o kawie w pigułce. Trafi ona nie tylko w ręce baristów ale także do amatorów czarnego trunku (home baristów) jak i osób zainteresowanych kawą w stopniu podstawowym.

     Z pełnym przekonaniem daje tej książce 5/5 oraz zachęcam do jej nabycia* po naprawdę przystępnej cenie jaką jest 34,90zł. Za paczkę singla w ziarnach, możemy mieć następną pozycję o kawie na naszej półce!

Polecam!

*Jeśli chcesz kupić tę książkę, użyj formularza kontaktu na stronie. Po uzgodnieniu z Marcinem, każda książka zakupiona przez bloga, posiadać będzie imienną dedykacje kupującego!

 zdjęcie (1)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s