Amsterdam Coffee Festival 2014!

       Miło było uczestniczyć w pierwszym festiwalu w Amsterdamie. Tworzyli go Ci sami ludzie co London Coffee Festival. Teren wybrany na miejsce festiwalu znakomity. To kompleks starych hangarów a dokładnie NDSM werd na północy Amsterdamu. Bardzo dobra komunikacja. Wsiadacie w jeden ze statków pływających co 15minut i jesteście na miejscu. Ogromna hala, którą zobaczyliśmy zwiastowała mnóstwo rzeczy i wystawców. A krótko i zwięźle, był to bardzo dobrze zorganizowany mini festiwal z 56 wystawcami, miejscem z jedzeniem, sceną muzyczną i oczywiście sceną mistrzostw! Wystawcy tacy jak lokalne palarnie, dystrybutorzy sprzętu, firmy szkoleniowe. W programie kilka ciekawych wykładów lecz niestety tylko nieliczne w języku angielskim. Palarni mnóstwo…. patrząc jak fajnie jest rozwinięta jeszcze młoda scena w Amsterdamie chce się powiedzieć brakuje nam tego. Środowisko baristów bardzo otwarte co przykładem jest nasz nocleg w dużym piętrowym mieszkaniu w kamienicy, w ścisłym centrum, nad jedną z kawiarni CoffeeCompany (dzięki serdeczne Mateusz! dzięki Nathan!)

Kto był:

palarnie:

Bocca 

DaSilva

firmy szkoleniowe, dystrybutorzy i producenci sprzętu do gastronomii. Więcej pod tym linkiem.

Wyniki Mistrzostw Holandii:

Barista

1. Coen van Sprang (Bocca Coffee)

2. Zjevaun Janga (Restaurant FG)

3. Kim Staalman (CoffeeCompany)

Brewers Cup

1. Friso van der Meij

2. Sebas Geistdorfer

3. Gerben Engelkes

Latte Art

1. Esther Maasdam

2. Nick Vink

3. Belle Montanus

CupTasters

1. Yoeri Joosten

2. Nicky Maas

3. Jennefer Timisela

Coffee Roasting

1. Björn Aarts

2. Kees Kraakman

3. Bo Zwarts

       Poza samym festiwalem pojechałem tam w głównej mierze wybrać kawę dla Maćka Muryna startującego w Mistrzostwach Polski Barista po przejściu eliminacji w Poznaniu. Niespodziewanie ale szczęśliwie złożyło się także sprowadzenie kawy dla Oli Kropińskiej (również przeszła eliminacje w Poznaniu), gdyż o jej farcie (ostatnia zakwalifikowana z największą liczbą pkt podczas wszystkich eliminacji regionalnych dowiedzieliśmy się bodajże 2 tygodnie wcześniej). Maciejowi przywieźliśmy mytą Kolumbię Huila (Garzon, mix varietali Castillo, Colombia i Caturra – śliwki, winogrona, migdały – klasa!) Oli pasowała Etiopia Debello (Jimma, Limu, heirloom – cytryna, jaśmin, czerwone pomarańcze – bomba!). Palone w HEADFIRST COFFEE ROASTERS. Zrobiliśmy jeden cupping, który wyłonił kawę Maćka, potem długo przegadaliśmy profil jaki potrzebujemy pod espresso i tak wyszła nasza kooperacja, która funkcjonuje do dziś. Na dniach pojawi się kolejna dostawa od Headfirst. Prócz zwiedzania Amsterdamu, który od mojej ostatniej wizyty zmienił się całkowicie na nowo pokochałem to miasto. A może bardziej precyzyjnie – ludzi. Niezmiennie w mojej pracy potrzebuje bodźców, które pomagają mi iść w przód. Jeśli przebywasz w jednym miejscu i brak Ci odpowiedniej samodyscypliny i motywacji to czasami można nieświadomie osiąść na laurach przez chwilę…

krótki filmik

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Amsterdam Coffee Festival 2014!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s