CUPPING vol.4 21/02/14

    Niespodziewanie był to jeden z najlepszych cuppingów w jakich kiedykolwiek uczestniczyłem. Złożyło się na to wiele czynników. Świetne kawy to raz, dwa świetni ludzie, trzy dialog, cztery atmosfera! Jestem strasznie podekscytowany kiedy zauważam jak młodsze osoby nabierają wprawy i doświadczenia, celnie opisują swoje odczucia, nie boją się wygłaszać swojej opinii czy konsultować się między sobą! Udowodniłem, że trzeci cupping w podobnym gronie może być inny, ciekawy i gadatliwy 🙂
    Nie ma nic bardziej co wzbudza taki uśmiech na twarzy. I po bardzo długim czasie wypiłem kawę, której nigdy dotąd nie spróbowałem – Burundi Muruta od The Barn. Nigdy nie piłem czegoś tak idealnie zbalansowanego, czystego, mięsistego, pełnego, kompleksowego, słodkiego i jagodowego. Aksamitna gładka filiżanka, no dobra – napar w niej. Cudo.
   
Dzięki Ania i Kuba, Artur, BartekKuba i Krzyś ZA KAWY!

 
   Obiektywnym zwycięzcą została Kolumbia od Doubleshot’a cechująca się wyższą dojrzałą kwasowością, wysoką słodyczą, super transparentna i dojrzała. Na drugim miejscu wylądowała Etiopia gr1 Gedeo Konga od Coffee Proficiency będąca super czysta i perfekcyjnie złożona z cytryną i bergamotką jednak w moim mniemaniu The Barn pozamiatał cały stół.

   Bardzo ciekawa i bogata w owoce tropikalne Los Lajones od Lot Sixty One Coffee Roasters – . Rewelacyjna Rwanda Mahembe(bez ziemniaka o dziwo), bardzo złożona i kompleksowa Gwatemala od Coffee Collective, świetna Yukro od Workshop smakująca jak dobra Kenia poprzez swoją mięsistość i słodycz z dojrzałą kwasowością oraz El Mirador wypadająca wysoko na stole. NIE BYŁO kawy, którą można było odrzucić. Wszystkie były tak cholernie smaczne, że raz jeszcze trzeba będzie to powtórzyć, dobierając dobrze kawy. Stół był przez to bardzo wymagający i zmuszający do maksymalnego skupienia. W pierwszym momencie od siorbania ocenialiśmy aftertaste i body, następnie przy spadku temperatury słodycz, kwasowość i kompleksowość. Super fajnie, że tak dobrze wyszło 🙂

Na stole:

1. Gwatemala Finca Vista Hermosa

http://fincavistahermosa.com/

Region: Huehuetenango
Plantator: Edwin Martinez
Wysokość: 1700-2000 m n.p.m.
Odmiana: Bourbon, Catuai i Caturra
Zbiory: zbierane i myte w lutym 2013

palona 3/02/14

2. Rwanda Mahembe

http://nordicapproach.wordpress.com/2013/01/28/mahembe/

Region: Mahembe
Dystrykt: Zachodnia Prowincja
Gmina: Nyagatare
Wysokość uprawy: 1700 – 2000 m n.p.m.
Producent: Justin Musabyiama
Farmerzy: spółdzielnia 500 lokalnych farmerów
Odmiana botaniczna: Bourbon
Sposób obróbki: myta

palona 11/02/14

3. Panama Los Lajones

http://www.loslajonesestate.com/eng/estates/los-lajones/

Region: Boquete, wschodnie zbocza wulkanu Baru
Wysokość plantacji: 1900m
Producent: Graciano Cruz
Odmiana botaniczna: Caturra i Catuai
Sposób obróbki: honey, afrykańskie stoły
Zbiory: marzec 2013

palona 11/02/14

4. Etiopia Yergacheffe gr1

Region: Gedeo Zone Konga,
Producent: spółdzielnia lokalnych farmerów z rejonu Konga,
Uprawa: 1900 – 2250 m.n.p.m.,
Odmiana botaniczna: mixed heirloom,
Obróbka: myta

palona: 10/02/14

5. Etiopia Yukro

http://www.workshopcoffee.com/products/yukro-ethiopia

Region: Jimma
Sposób obróbki: myta
Odmiana: Native Heirlooom
Producenci: 433 Yukro Co-operative Members
Wysokość upraw: 1,900 – 2,100m n.p.m.
Zbiory: luty 2013

6. Gwatemala Finca la Bolsa el Mirador

http://www.cafeimports.com/beanology/view/finca-la-bolsa-microlot-3-grainpro-1081

Region: Huehuetenango, La Libertad
Plantacja: Finca La Bolsa
Właściciel: Jorge Vides Molina’
Typ: Microlot
Wysokość upraw: 1700 m. n.p.m.
Zbiory: 2013
Odmiana botaniczna: Catuai & Yellow Bourbon
Certyfikat: Rainforest Alliance Certified
Cup of Excellence zwycięsca 2002

Szerokoś i długośc geograficzna:
N15 35.028 W91 56.534

palona: 10/02/14

7. Kolumbia Carlos Imbachi microlot

Region: Huila, San Augustin
Farma: Finca Buenavista
Plantator: Carlos Imbachi
Wysokość upraw: 1800 m n.p.m.
Wielkość farmy: 4,5 ha
Certyfikacja: Rainforest Alliance, Utz Certified
Odmiana: Caturra
Sposób obróbki: myta
Zbiory: sierpień 2013

8. Burundi Muruta

Region: Muruta, Kayanza
Plantator: Salume Ramadhan
Stacja myjąca: Buziraguhindwa
Odmiana: Bourbon
Wysokość upraw:: 1800 – 2000m n.p.m.
Sposób Obróbki: myta

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s