Tea & Coffee World Cup 2014 – Warszawa

    Tea & Coffee World Cup 2014 – Warszawa

    Jechałem do Warszawy z nieodpartym wrażeniem, że będą to targi wyjątkowe. Pod wieloma względami – bo dużo stosik z herbatami, bo dużo warsztatów o niej, cuppingi Cup of Excellence, cuppingi edukacyjne Filipa Bartelaka, cupping z Wojtkiem „Brzydkim z Uno” Rzytkim w Kawkach na Stawkach, cupping Sławka Sarana w Ministerstwie Kawy i spotkania z tą bandą kochanych świrów 🙂
W rezultacie za dużo emocji… ale po kolei.

Wtorek 11/02/2014

    Jeśli liczyć na kogoś z branży bazując na punktualności to na pierwszym, drugim i trzecim miejscu będzie Michał Pluta. To z jednej strony jest godne pochwały i szacunku ale z drugiej zaś strony niemiłosiernie przeszkadza (paradoksalnie… bo od ludzi oczekuje się bycia słownym.)… No ale. Nie ma ale, trzeba być na czas. 5.30 na dole Michał jest. Ja 5.43 wychodzę z domu. 6.00 odjazd Polskim Busem. Na dworzec wcale nie blisko. Zdążamy i punktualnie o  6.01 wyjeżdżamy przesypiając całą drogę do Warszawy. Młociny, autobus i na targi… I tu zaczynają się schody. Parę samochodów dostawczych przed wejściem, cisza… Kilka osób o 10.30 przy recepcji bo wejściówki, kilka osób oddać swoje kurtki. Klimat – w wielkiej sali z szatnią i recepcją – jak w teatrze albo w kinie 20 minut przed seansem… Obowiązkowo reklamówka z ulotkami i mapą targów (po co mapa?), kilka dziewczyn z obsługi i jesteśmy. Dokładnie z zegarkiem w ręku po przywitaniu się z wszystkimi znajomymi obejście wszystkich stoisk zajmuje nam (!) 20minut. Z przystaniem, rozmową, wizytówką i uśmiechem pożegnalnym……………… Jedne z większych i starszych targów kawowo herbacianych odbywających się w istotnych miejscach na świecie (Tea & Coffee World Cup 2014, Wiedeń 1994 -> Singapur 2013). Dla branży kawowej prócz cup testingu perełek z Brazylii Cup of Excellence i warsztatów Filipa Bartelaka było jeszcze stoisko ziomeczków z Coffee Desk. Tyle. Nie ma sensu rozpisywać się o tragicznym testingu kaw Bird Friendly, parzącej w język prezentacji herbat czarnych czy żenującym warsztacie yerba mate. Na szczęście pozbierałem materiały na których mi zależało i odciąłem się od targów pomagając Filipowi w cuppingu. Spotkałem mojego dobrego znajomego z Brazylii Allana! Co za pozytywny gość! Pracuje za biurkiem

    Po targach w drodze do miasta szybkie sushi. Leniviec z naprawdę smacznym chemexem ale strasznie słabym espresso plus świetne jedzenie i koktajl ze świeżych owoców. Następnie cupping u Wojtka w Kawkach na Stawkach. Zawsze takie inicjatywy budzą we mnie uśmiech. Przywiozłem ze sobą:

COFFEE PROFICIENCY – palone 21/01/14

1. Brazylia Fazenda Santa Ines

Region: Carmo De Minas (Mantiqueira, Południowa część Minas),
Szerokość geograficzna: 22 ° 05 ’59 „
Długość geograficzna: 45 ° 11 ’27 „
Farma: Fazenda Santa Ines,
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon, Red Bourbon, Yellow Catuaí, Acaiá, Mundo Novo, Icatu and Catucaí,
Uprawa: 1000-1300M
Obróbka: Pulped Natural

2. Gwatemala Antigua Buena Vista CoE

Farma : Antigua Buena Vista
Farmer: Entre Caminos, S. A. / Luis Pedro Zelaya
Lokalizacja: Sacatepéquez, miasto – Jocotenango
Obszar uprawy: 49.35 ha
Wysokość uprawy: 1520 – 1830 m n.p.m
Odmiana botaniczna: bourbon
Proces obróbki: myta
Roczna produkcja: 467 worków po 69 kg.

Informacje Cup of Excellence:
Miejsce: 14
Wynik: 86 pkt.

DROP COFFEE – palone 3/02/14

3. Brazylia Fazenda Ambiental Fortaleza

Region: Săo Paulo południowy Minas Gerais
Farma: Ambiental Fortaleza
Farmer: Felipe Barreto Croce
Certyfikat: organic IBD
Odmiana: Obata (Arabusta Sarachimor hybrid)
Obróbka: natural

4. Rwanda Nyaruziza

Region: Ginkongoro
Stacja myjąca: Nyaruziza, Samuel Muhirwa
Wysokość upraw: 1700-2000m
Odmiana: Bourbon
Obróbka: myta

Informacje Cup of Excellence:
Miejsce: 5
Rok: 2008

5. Etiopia Workye Shallo

Region: Devo, Wakesa, Yirgacheffe
Wysokość upraw: 1800 – 2000m
Wielkość farmy: 10 hektarów (około 10,000 drzew)
Odmiana: Ethiopian Heirloom
Obróbka: myta

6. Etiopia Debello

Region: Debello, Limu
Kooperatywa i stacja myjąca: Debello
Obróbka: myta

Pierwsza runda zaskakująco. Miejsce:

1. Kenia Kagongo – Coffee Lab
2.Gwatemala Buena Vista CoE – Coffee Proficiency
3. Panama – Harmonia Coffee Roasters (!)

super wypał Rafała Kaniewskiego! Brawo chłopie! Do drugiej rundy postawiliśmy wygrane z pierwszej i dołożyliśmy kawy z palarni Drop Coffee Roasters ze Szwecji.

PONOWNIE Keniuszka od Coffee Lab na 1 miejscu! Na drugim Etiopia Workye Shallo i trzecie miejsce Rwanda Nyaruziza!

Świetny cupping, sporo nowych dla mnie twarzy! Super Was wszystkich zobaczyć! Wieczorkiem Cuda na Kiju i oblewanie urodzin Wojtusia z Ministerstwa! Espresso plus Doppelherz. Szczęście 🙂

Środa 12/02/14

    Środa od rana Relax u Michała Matana, zaparzyliśmy parę espresso, wymieniliśmy spostrzeżenia, podyskutowaliśmy o shotach i na targi. Dosłownie dwie godziny na nich. Z Wojtkiem (pani na recepcji opisała jego plakietkę jako „Wojtek Brzydki, Uno Espresso” hahahahha). Wojo spoko przewodnik po mieście i dobry kompan do rozmów o kawie. Non stop! Dobrą robotę tam w tych Stawkach robi! Szacun! Po drodze eMeSeN. Najlepszy baton wege ( Monika jesteś najlepsza!), espresso Worka Bonanza, szybka pogawędka z obieżyświatem Alanem (piona gościu!) i do Relaksu! Od kiedy dowiedziałem się, że pracuje tam Mikołaj, musiałem tam zajrzeć! WOW! Piękne miejsce, świetny bar, super podłoga i plakaty! Wypiłem imbir i najlepszą herbatę w Warszawie! Świetna obsługa, przyjazne spotkanie ze znajomą, miła atmosfera. Bardzo spodobało mi się to miejsce! Wrócę tam na pewno.
    Jakby było mało kawy to pojechałem prosto na cupping (a raczej meeting) do Ministerstwa Kawy. Sławek postawił na stole mnóstwo świetnej kawy od Koppi, Coffee Collective i Johana. Zwyciężyła, zapewne ku zdziwieniu wszystkich, Etiopia Hafursa natural od wspomnianego Johan&Nystrom. Super słodka, bogata i dzika. Od początku do końca taka sama. Po cuppingu do MeatLove – Boże! Uwielbiam to miejsce za słuszne posunięcie. Otóż od trzech dni czynny był koktajl bar i prócz wspaniałych wariacji barmana, wypiłem tam najlepsze Whisky Sour (na białku oczywiście) jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek zamówić… Polecam 100%

Po powrocie dużo herbatki i przeprowadzka… hardcore. Bez jakiegoś naparu z filtra ani rusz… Lubię powroty tak samo jak wyjazdy

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s