Nicea part2

Czwartek upłynął bardzo intensywnie, rundy Leszka i Marcina, pomagałem na warsztatach Brewing Workshop u góry, byłem „timekeeper’em” na Cup Tasting plus donosiłem rozlane zestawy kaw na stoły, odwiedziłem stoiska wszystkich na których mi zależało Loringa, Probata, Giesena, Diedricha, kaw z Jemenu [gdzie Ela Citak parzyła tam kawkę 🙂 ], AFCA (African Coffees Association), BSCA (Brazylia), Kostarykę, Coffee Consulate, Cropster, InterAmerican, Sandalj, The London School of Coffee. Sporo tego – naprawdę – każdy rzeczowo z Tobą rozmawiał. Wszechobecna pozycja przyjaciół w świetnych koszulkach od Romka Buka, parę osób pytało o nie a Peter Williams, który był naszym przełożonym na brew barze, dostał na koniec jedną 🙂 na co dzień Pete pracuje z Colinem Harmonem w Dublinie w 3FE. bardzo spoko gość..

na Brew Barze 16 kaw z różnych palarni (Tim Wendelboe. Coffee Colletive, Karma, The Barn, Square Mile, Da Matteo, Solberg&Hansen, Intelligentsia, Kaffa, Counter Culture, Azahar, Has Bean, Coutume, Mokxa oraz Caffe Cataldi)

sprzęt Hario, Marco, obowiązkowo refraktometr, Aeropressy, Chemexy, wagi młynki Mahlkonig. Nie przyglądałem się  natomiast zawodom Roaster – nie starczyło mi czasu. 

Bardzo dobre i ciekawe rzeczy chyba najaktywniej robili ludzie związani z Nordic Approach 
-cuppingi przede wszystkim, różnego rodzaju – różne mielenie
-ten sam kraj inne procesy obróbki
-różnice w kawach pakowanych pod azotem i bez tego
-Salwador z producentem tych kaw – Andreasem Salaverria
każdy (!) mógł znaleźć coś dla siebie i wypełnić czas po brzegi. Bardzo dobra inicjatywa SCAE żeby zorganizować płatne szkolenia, które zrozumiale były certyfikowane przez SCAE, słyszałem w sumie tylko dobre opinie samemu byłem na połowe Brewing workshop – i z wolontariatu odbyłem szkolenie bez certyfikatu będąc i próbując z nimi wszystkich metod. Fantastyczne proste podejście wyjaśniające od podstaw problemy. Zgrabna prezentacja, dużo praktyki, nikt nie mógł czuć się pominięty. Nieźle.

po zakończeniu targów kąpiel w morzu i strzał na Marco party organizowaną i sponsorowaną przez Marco w irlandzkim pubie gdzie wszyscy czuliśmy się już swojsko 🙂 

Piątek pękł jeszcze szybciej – lider na brew barze, finały i cuppingi. Jeśli chodzi o występ Marcina – bardzo dobra prezentacja, dobry styl, język, ruchy – wypadł świetnie. Zasłużenie drugie miejsce.
Leszek….. bardzo wysoko postawił poprzeczkę nam a przede wszystkim sobie. Według mnie miał najlepsze wzory ale… tak jak dzień wcześniej nie pozostawił żadnego złudzenia że będzie pierwszy nazajutrz, tak w finale przekroczył czas o 1.28 bodajże – gdzieś mały błąd przy chyba drugiej filiżance. Występ fantastyczny ale już mniej perfekcyjny niż poprzedniego dnia (chyba nigdy nie dojdę nawet do takiego poziomu). Obronił czwarte miejsce – zasłużenie jak najbardziej – ale liczyłem że wskoczy na drugie mimo wszystko – Leszek nie przerwanie pokazuję najwyższy poziom i udowadnia że ciężką pracą można osiągnąć wiele – To jest precedens – dzięki niemu zostaliśmy już chyba mocno dostrzeżeni na arenie międzynarodowej. Jest nieoceniony. Tyle. Dzięki za ustanowienie takiej poprzeczki w Polsce! pora ćwiczyć.

MAMY DWÓCH POLAKÓW W FINAŁACH MISTRZOSTW ŚWIATA!!!

Bardzo podobał mi się jeden moment. Kiedy poszedłem na cupping organizowany przez Ambasadrów z Hondurasu przyszedł Tim Wendelboe.. Próbowaliśmy 6 kaw w tym jedną Geishe. Trzy z nich stłumione z niską kwasowością niską słodyczą, znaczącym akcentem goryczy, niczym się nie wyróżniające… dwie pełne, słodkie, kwaskowate, maślane z dobrym body…. minęła chwila kiedy spadła temperatura i kawa, która prócz gejszy z regionu Agalta (gdzie ziarna rosną na wysokościach 1100-1400m n.p.m. z opadami rzędu 1300-1950mm, temperaturą wahającą się pomiędzy 12-14) wypadła najlepiej – bo najczyściej, najpełniej, dobrze rozwinięta. padły rozmowy co to, skąd to, jakie odmiany. Tim  wystrzelił do producenta tej kawy, że ją zna i jest to prawdopodobnie w 60% Pacamara oraz w 40% Pacas.

wszyscy byli mocno zszokowani bo kiedy nawet sam plantator nie wiedział jakie są to odmiany, napis na paczce wyjętej dopiero z szafki wskazał dokładnie tę kombinację…. tylko tyle.

próbując złożyć wszystko do kupy rodzi mi się co chwila jeszcze mnóstwo rzeczy, którymi chciałbym się z Wami podzielić ale to z czasem. Takie wyjazdy uczą, kształcą, pomagają nabierać pewności siebie, że możemy być wszędzie, nie ma granic, nie ma blokad – chyba że tworzymy je sobie sami. Spotkałem na swojej drodze już bardzo wielu fantastycznych ludzi ale osoby głęboko związane z kawą to przeważnie osoby, którym można zaufać i dzielić się pasją nieprzerwanie się ucząc. Chciałbym podziękować za wspaniały czas spędzony w Nicei:

-Rojes – za to, że traktuje Cię jak siostrę! i że w końcu Cię namówiłem – mam nadzieję że nie żałujesz!
-Bartek Kozina i Marta – Karma – za zajebistą podróż, wypał kawy i otwarty umysł!
-Krzysiu Barabosz – za filtr do Chemexa i robienie niezłego gówna na Brew Barze!
-Artur i Kasia Porada – za otwartość i bezpretensjonalność, nie traćcie wiary w to co robicie!
-Kasia Zyzało i Marcin Moczydłowski – za fantastyczne słowa i jaja na plaży – remis 3:3 😉
-Basia i Leszek BW Coffee – za nieprzerwany profesjonalizm, ciągłą, fenomenalną robotę i bycie sobą!
-Adrian, Michał i Krzysiu – za to że nie pieprzycie głupot tylko robicie dobre rzeczy, wsiadacie w samochód i jesteście na miejscu!
-Ela, Błażej, Filip, Małgosia i Zosia – za wspaniały kolektyw i wiarę, że dobre relacje zawsze stoją na pierwszym miejscu – uczę się tego od Was!
-Ania i Konrad Oleksak – za trip powrotny – jaja w pociągu i w końcu bliższe poznanie się! nie pije z Wami więcej na lotnisku! 😉
-APRO Trade – czyli Tomek i Aga – jesteście wspaniali! zawsze otwarci i swoi dla swoich!

szczere dziękuję za 4 dni ciężkiej fascynującej pracy. Takie wyjazdy otwierają nowe perspektywy – być może wkrótce będę mógł się z Wami czymś podzielić..

ps – „life’s too short for a bad coffee”


Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s