Elysian Coffee 590 West Broadway

       

        druga z obowiązkowych Kawiarni to Elysian Coffee – dwie Kawiarnie w samym centrum Vancouver – ekskluzywne wnętrze (590 West Broadway). Całość w drewnie – pięknie wykończona. Elysian Coffee to również oficjalny dystrybutor Synesso w Kanadzie. Rączki od portafiltrów i chwyty przy grupach wykonane z drewna, to samo rączki od steamerów 🙂
       Praca baristów to sama przyjemność z przyglądania się. Ważone shoty w standardzie, łyżki pokryte w środku teflonem – naked do podwójnego espresso, Synesso Cyncra 3gr, 2x Robur, 1x Kony, 2x Ditting KR 805 plus….

… frenchpress – Etiopia Sota -właściwie tylko podany we frenchpressie Boduma i właściwie tylko tyle o niej wiem. Kawa rzeczywiście pochodziła z maszyny, której używają w Starbucks’ach – The Clover® Brewing System (producent tych maszyn – Coffee Equipment Company z Seattle – wykupiony został w 2008′ roku przez Starbucks)

 – automatyczny zaparzacz działający bardzo podobnie jak frenchpress – tylko proces jest nieco odwrócony i oczywiście zautomatyzowany – zmielona kawa parzy się w odpowiedniej ustawionej ilości wody w określonym przez nas czasie kiedy tłok się chowa, następnie tłok idzie do góry zostawiając napar pod filtrem a fusy na nim, po czym pompuję nam gotowy napar do filiżanki / dzbanka / kubka.

Przyznam szczerze, że byłem strasznie sceptycznie do tego nastawiony mając w głowie logo Starbuck’sa ale efekt oszałamiający. Jestem w stanie powiedzieć, że bardzo standaryzuje nam to pracę i tak bardzo oczekiwaną ‚powtarzalność’ w kawiarni – prostym słowem eliminujemy błędy człowieka. Jedni będą za, drudzy przeciw. Ja póki co, żyje jeszcze przekonaniem „Slow Coffee like a Slow Food”.

KAWA! 





…czarna kawa…
…pełna, bogata, rozwinięta, w smaku czarny Assam, kwasowość niska – za to bardzo przyjemna. W aromacie zioła prowansalskie, świeży ogórek, czarna ziemia. Ciężka kawa – drugiej nie łyknąłbym na pewno.
Espresso…
…. z farmy, z której ziarna trafiły wypalone na stół mistrz świata 2012 – Raula Rodasa we Wiedniu:
Gwatemala  La Soledad 
pochodzenie: Estate Farm – Acatenango, Chimaltenango
producent: Perez Family
wariacja: Bourbon, Caturra, Pache
wzrost: 1470 – 1715 m npm
wielkość plantacji: 91 hektarów
proces: w pełni myta, suszona na patio
zbiór: grudzień – kwiecień
certyfikat plantacji: Rainforest Alliance
nagrody: trzykrotnie finalista Cup of Excellence
to co dostałem w filiżance jeszcze raz trafi pod analizę – póki co gorzka czekolada, kwasowość świeżych owoców kawowca, lekki marcepan.Body pełne, gęste. Crema bardzo obfita. 
Poza tym kupiłem kone filtr do chemex’a za pare dni na pewno jadę po filtr do aeropress’u i jakiś singiel pod dripa (wszystko jednak wypalone na medium roast)


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s